18 Eylül 2011 Pazar

nalanunal

Doğrama/Kıyma Turşu Nasıl Yapılır?

Bu aralar turşu yapmanın tam zamanı. Turşu yapmayı düşünenler ve tarif arayanlar için tadına doyamayacağınız, iyi ki denemişim diyeceğiniz muhteşem bir tarif. Ben yıllardır hep bu şekilde turşu yapıyorum.
kıyma turşu yapımı
Turşumuzun içinde su yok, kalın tuz yerine ise normal tuz kullanıyoruz. Sebzeler bütün olarak değil, doğranarak kullanıldığı için sunum olarak da güzel bir turşu oluyor. Toplamda 7 kilo sebze ve bir orta boy beyaz lahanadan yapılıyor, malzemeleri kendi isteğinize göre de seçebilirsiniz ama kg. ölçülerine dikkat edilmesi gerekiyor aksi taktirde sirke ve tuz oranı eksik veya fazla gelebilir. Ben 3 litrelik kavanozlardan kullanıyorum, iki tam dolu biri de yarım olmak üzere toplamda 2.5 kavanoz turşu çıkıyor.

Doğrama Turşu Malzemeleri 

2 kg. kornişon salatalık
1 kg. Acur
1 kg. Taze Kırmızı biber
1 kg. Yeşil biber
2 kg. havuç
1 orta boy beyaz lahana
2 demet maydanoz
1 demek kereviz sapı
250 gr. sarımsak
1 kg. sirke
1.5 su bardağı normal sofralık tuz
1 yemek kaşığı limon tuzu

Tüm malzemeleri iyice yıkadıktan sonra büyükçe bir kabın içerisine (kavanozlara değil) hepsini 2-3 cm. büyüklüğünde doğruyoruz. Büyükçe bir kap dedim ama normalde evlerimizde bu ölçülerde bir kap bulmak pek mümkün değil, sadece turşu yapmak için bir tane edinebilirsiniz. Tüm malzemeleri doğrama işlemi bittikten sonra 1.5 su bardağı tuzu malzemelerin üzerine döküp, tuzla malzemeleri ovuyoruz ve tam 1.5 saat o şekilde bekletiyoruz.

Sebzeler 1.5 saatin sonunda sularını salmış oluyorlar. Malzemeleri, üzerine sirke, sarımsak ve limon tuzunu ekleyip karıştırdıktan sonra kavanozlara doldurup, sirkeli tuzlu suyu kavanozlara eşit oranda paylaştırıyoruz. Tüm suyu kullandığınızdan emin olun. 10-15 gün sonra turşunuz hazır:)
kıyma turşu
doğrama turşu
Fotoğraftaki malzemeler yukarıdaki ölçülerden fazladır, sizi yanıltmasın. Fotoğraflar 2007 yılına ait, o dönemde ev yemekleri yapan bir Cafe işletiyordum, Cafe için yaptığım turşuları fotoğraflamıştım. Bu seneki turşumu ise 1 hafta önce kurdum, 1 haftaya kalmaz hazır olur.
doğrama turşu

26 yorum:

maviiidedi ki...

nalan ablacımm ellerine saglık baya ugraştıcı ama yapması çok zevlik dimi yemesinden güzel kurması bikere komşumuz yapmıştı böyle sadece sirke ile hiç erimiyor diri dir kalıyor ve tadı dedigin gibi muhteşem bencede yemege gelcem :D:D

Noblessededi ki...

ellerine sağlık Nalancığım, kışın en güzel garnitürü değil mi?

Nalan Ünaldedi ki...

Sağol mavicim, evet kütür kütür oluyor. Keşke gelsende yesen.

Noblesse'cim haklısın, hazırda turşu olunca hemen hemen her yemeğin yanına yakışacak hazır bir çeşit oluyor.

okuyandedi ki...

özellikle lahana ve biber turşusunu çok severim... turşu suyunu da severim:)
detaylı anlatımınız için teşekkür ederim...
sevgilerimle...

Dododedi ki...

Ağzım sulandı.Nefis görünüyor.Ellerine sağlık.İlk fırsatta deneteceğim Sevgiler.

Nalan Ünaldedi ki...

Sevgili okuyan ve dodo teşekkürler yorumlarınız için:)

Banucadedi ki...

Nasıl güzel bir görüntü buuuu, gerçekten ağzım sulandı, çoook severim turşuyu, ama böylesini yememiştim... Bunu denemeliyimmmmm, hemen kopyalıyorum, çoook teşekkürler:)

Nalan Ünaldedi ki...

Ben teşekkür ederim Banuca:)

ozlems.cornerdedi ki...

Oooooooo Şahane görünüyor,hemen denemeliyim...

CAFE TERRACOTTAdedi ki...

Offff offff ağız sulandırıcı gözüküyor

ebrudedi ki...

Ben kiiiim turşu yapmak kiiiim, beceremem ki :( Ama denemeye teşvil ediyor inan ağzımın suyu aktı!Sevgiler, Ebru

Nalan Ünaldedi ki...

sevgili özlem, terracotta ve Ebru, yorumlarınız için teşekkürler:)

Ebru'cum becerilmeyecek gibi değil, yarım ölçüden bi dene, sonrasında her sene yapacaksın. Garanti veriyorum:)

canandedi ki...

çok güzel bir görüntü oluşmuş bayılırım turşuya hiç böyle denememiştim malzemelerimi alıp bende denemek istiyorum

Aslıdedi ki...

Bende bilmiyorum yapmayı, hiç denemedim nalan. Ama çok seviyorum. Ellerine saglık, çok güzel görünüyor..Acur, havuç, lahana, ve kelek dimi o? bayılırım ya :)

Nalan Ünaldedi ki...

Sevgili Canan teşekkür ederim yorumun içn, denersen haberdar et bizi olur mu?:)

Aslı'cım, turşu yapmayı hiç bilmeyenlerin de yapabileceği şekilde tarif verdim, hadi doğruu malzeme almaya, bugün turşu yapacaksın! :)

Meral Sanatevidedi ki...

Valla benimde ağzım sulandı hiç turşu kurmadım buranın hanımları çok hamarat muhakkak banada getiriyorlar ama bunu deneyeceğim..Havlulu dekopaj sanırım Filiz yollamıştı ben yollamadım yoksa sana maille gönderirim...

Nalan Ünaldedi ki...

Sağol Meral abla, blogda varsa ben bulurum onu.

figen abladedi ki...

gerçekten 1 haftada mı oluyor turşu?
bu konuda o kadar cahilim ki, becerebilenlere çok imreniyorum valla..
ellerine sağlık gülüm..

Nalan Ünaldedi ki...

Bu tarif bol sirkeli olduğu için diğer turşulara oranla daha erken oluyor. Ben turşumu 8 gün önce yapmıştım, bugün arkadaşım gelince onunla beraber tadına baktık, tamamen olmuş kütür kütürdü.

sezobigodedi ki...

nasıl ağzım sulandı anlatamam:)ellerine sağlık çok güzel görünüyor

Nalan Ünaldedi ki...

Sağol sezobigo:)

Nuraycatasarimlardedi ki...

Geçen hafta turşuyu yaptım kavanozun biri bitmek üzere:)) eşim ,oğlum bayıldı,iyiki varsınız:))) ve paylaşmışsınız:)))

Nalan Ünaldedi ki...

Çok sevindim Nuraycatasarimlar, afiyet olsun:)

Ecehandedi ki...

Bu tarif; ilaç gibi geldi, hemen deneyeceğim...

Adsız dedi ki...

Nalan Hanım, turşunuzu yaptım bugün. Aynı tarifiniz gibi ama suyunu doldurduğumda kab tam dolmadı su ekleyemeyiz ne yapmak lazım acaba?

Nalan Unaldedi ki...

Malzemeleri iyice bastırın, hatta epey güç sarfederek bastırın ki arada hiç boşluk kalmasın ve tüm malzeme su içerisinde kalacak şekilde yerleşsin.