14 Eylül 2011

Profiterol Nasıl Yapılır?

profiterol

En sevdiğim tatlıdır profiterol. Hatta sevmekten öte tutkumdur desem sanırım abartmış olmam. Profiterol denilince akla ilk gelen isim Beyoğlu İnci pastenesidir ama Kurtuluş'daki Nazar pastanesinin profiterolü de muhteşem. Hatta zaman zaman İnci'yi değil de Nazar'ı tercih ettiğim bile oluyor.

Profiterole bu kadar tutkun, o lezzetin müptelası olmuş biri olarak evde kendim de yapıyorum haliyle. En son yaptığım profiterole fotoğraf makinem de eşlik etti:) Bir resim bir işlem derken biraz zor oldu ama sonuç yine oldukça güzeldi. Bu ölçülerden 2 tepsi profiterol çıkıyor. Denemenizi tavsiye ederim.


Profiterol Malzemeleri:

Profiterol Hamuru
1.5 su bardağı su
100 margarin
1 su bardağı un
5 adet yumurta (yumurtanın büyüklüğüne göre 4 adet de olabilir)
Yarım çay kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı tuz

Profiterol Kreması

1 kilo süt
2 çay bardağı un
4 çay bardağı toz şeker
4 tatlı kaşığı mısır nişastası
4 yumurta sarısı
2 paket vanilya

Üzeri İçin çikolata sos.

1.5  bardak su bir tencerede kaynatılır. 100 margarin, yarım çay kaşığı şeker ve yarım çay kaşığı tuz eklenip margarinin erimesi bittikten sonra un, sürekli karıştırılarak azar azar eklenir. Karıştırma işlemine ara vermeden pişirmeye devam edin, hamur toparlanmaya başlayacaktır. Alttaki resimde ocaktan aldığım andaki kıvam var, o kıvama gelene yaklaşık 3-4 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Hamur ocaktan alınıp 15 dakika bekletilip soğutulur.

Sıra yumurtaları ekleme aşamasına geldi. Önemli bir ayrıntı yumurtaların hamura teker teker yedirilerek kırılmasıdır. Tarfite 5 adet yumurta kullandım, yumurtaların boyutuna göre bu sayı bir yukarı bir aşağı olarak değişebilir, bu sayıyı hamurun kıvamına göre tespit edeceğiz.

İlk yumurta hamura eklenip mikserle karıştırılır. Yumurta hamura karıştıktan sonra ikinci yumurta eklenip yine aynı şekilde mikserle karıştırılır. Bu şekilde 4. yumurta da eklendikten sonra hamur kontrol edilir. Olması gereken kıvam kek hamurundan katı, kulak memesi kıvamındaki hamurdan cıvık, akışkan ama sulu olmayan bir hamur şeklindedir. Eğer bu kıvama gelmediyse 1 yumurta daha kırabilirsiniz. Tüm yumurtalar eklendikten sonra hamur buzdolabında iyice soğumaya bırakılır. Bu süreç yaklaşık 45 dakika- 1 saat kadar sürüyor.

Fırını 200 derecede ısıtılır.

Soğuyan profiterol hamuru yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine krema sıkacağı ile yarım ceviz büyüklüğünde sıkılır. Bu işlemi dilerseniz çay kaşığı ile de yapabilirsiniz.

Önceden ısıtılan 200 derecelik fırında 20 dakika pişirilir derece 150 ye düşürülür 25 dakika daha pişirildikten sonra fırın kapatılır. Fırın kapatılıkdıktan sonra profiterol hamurları 5 dakika daha fırında bekletilip çıkarılır.

Sıra profiterollerimizin içerisine koyacağımız kremasının yapımına geldi. Süt, un, şeker, mısır nişastası, yumurta sarıları iyice karıştırılır ve karıştırmaya devam ederek pişirilir. Pudingden daha koyu bir kıvamda olacaktır. Piştikten sonra vanilya eklenir ve soğumaya bırakılır.

Pişmiş profiterol toplarının içine soğumuş krema sıkılıp üzerine bol çikolata sos ile servis yapılır. Tarifte çikolata sos vermedim, Dr. Oetker'in çikolata sosunu da rahatlıkla kullanabilirsiniz .

Hazırlanışı pratik değil ama önceden hazırlanabilir olması oldukça pratik oluyor. Pişirdiğiniz hamur toplarını buzdolabınızda 3-4 gün muhafaza edebilirsiniz. Servis edeceğiniz zaman kremasını ekleyip, üzerine çikolata sos dökebilirsiniz.

Afiyet Olsun:)

ev yapımı profiterol

18 yorum :

maviii dedi ki...
hemde yapılışla resimlemişsin nalan ablacım çok nefis görünüyor bende iki kez filan yaptım dedgin gibi heryerin ki güzell olmuyor bide bu tarifi denemeli:D
okuyan dedi ki...
Ağzım sulandı:)) Ben de çok severim hem de çok:) Bir de Manolya Pastanesi'nin çok lezzetli:)
Ellerinize sağlık, afiyet olsun.
Ben bir kaç senedir yiyemiyorum maalesef, ucundan azıcık ancak:) Gizli şeker çıktı da bende.
Tarif ve fotoğraflı anlatım için teşekkürler.
Sevgiler.
cafenoHut dedi ki...
Yok bu beni aşar.. ama bayılırım yemeğe ... ben tarifi kopyalıyorum kimbilir, gün olur devran döner..
ellerine sağlık...
Nalan Ünal dedi ki...
Mavim benden başka bir yazı beklerken profiterol tarifiyle karşılaştı. Şimdilik sen bununla oyalan diğer yazıyı hazırlıyorum:)

Okuyancım, manolya pastanesininki de güzel haklısın. Aslında bu tatlıları benim de yememem lazım ama dayanamayıp yiyorum işte.

Nohut'cum, inan bu tarif seni aşmaz. Uzun uzun yazdığıma bakma, ben tüm tariflerimi kafalarda soru işareti kalmadan yapılsın diye böyle detaylı yazıyorum, yapılmayacak türden bir tarif değil yani. Sadece zaman alıyor.
fikir projeleri dedi ki...
sıklıkla yaptığım bereketli bir tatlı ellerine sağlık sevgiler:)
Noblesse dedi ki...
bir keresinse denemiştim, fena da olmamıştı, bu tarif ve detaylı anlatım bana tekrar cesaret verdi, teşekkürler.
Nalan Ünal dedi ki...
sevgili fikir projeleri çok haklısın, profiterol oldukça bereketli bir tatlı, teşekkür ederim yorumun için:)

Noblesse'cim, ben teşekür ederim:)
halime dedi ki...
ellerine sağlık canım,tarifi ayrıntılı vermişsin..
sevğiler...
Aslı dedi ki...
Çok nefis görünüyor ama ben yapmadım hiç. Ki profiterol delisiyim :(

Ellerine saglık Nalan, afiyet olsun ayrıca..
Nalan Ünal dedi ki...
Teşekkür edeim Halime:

Aslı, o halde benim tarifim ilk denemen olsun. Denesene?
tarchin dedi ki...
offf süpersin... kesinlikle benim de en sevdiğim tatlı ;)
Nalan Ünal dedi ki...
Profiterol severler çoğalıyor Tarchin'cim, teşekkür ederim yorumun için.
birtutamkekik dedi ki...
öyle güzel anlatmışsınız kii,yapmaya
cesaret edemediğim şeylerden biri olan profiterol yapmayı arzuladım bi an...
ellerinize yüreğinize sağlık...
takipteyim bndan böyle...
bende beklerim sayfama...
sevgilerimle...
Nalan Ünal dedi ki...
Sevgili birtutamkekik, bloğuma hoşgeldiniz:) Bu blog ziyaretleri daha önce farkedemediğimiz bloglara ulaşmamızda ne kadar faydalı oluyor. Kahveli ıslak kek tarifinizi gördüm bloğunuzda, ağzım sulana sulana devamını inceleyeceğim. Sevgiler, selamlar olsun:)
kardelen sezgin dedi ki...
profiterol tarifi arıyordum en uygun sizin ki geldi yaptığım zaman yayınlayaçağım bloga ekledim sizi elinize sağlık canım
Nalan Ünal dedi ki...
Teşekkürler kardelen, heyecanla sonucu bekliyorum eminim gayet güzel olacaktır, sevgiler.
Adsız dedi ki...
Cok cok cok muhtesem bisey oldu hic tahmin etmiyodum tutturabilcegimi tarifinize saglik tesekkurler
Nalan Ünal dedi ki...
Hem tarifi denemeniz hem de vakit ayırıp sonucu paylaşmanız mutlu etti beni, ziyaret ve yorumunuz için ben teşekkür ederim:)
linkwithin