Zeytinyağlı Yaprak Sarma Malzemeleri:
- Yaprak
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 3 adet iri boy soğan veya 6 adet küçük boy soğan
- 2.5 bardak pirinç
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 6 çay kaşığı şeker
- Yarım çay kaşığı tarçın
- 1 silme çay kaşığı karabiber
- 2 silme çay kaşığı yenibahar
- 2 tepeleme tatlı kaşığı nane
- 1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
- Maydanoz (isteğe bağlı)
Salamura yapraklar iyice yıkanıp, kaynar suda kısa bir süre bekletilir veya ocakta 5 dakika kısık ateşte kaynatılır. Kaynar suda bekletme veya ocakta pişirme yaprağın cinsi ile alakalıdır. Bazı yapraklar oldukça yumuşak olur ve kaynatılması gerekmez ama bazı yaprakla kaynatılmadığında sert olabiliyor. En iyisi iyi kalitede salamura yaprak kullanmak ve hep aynı yerden almak. Elinizdeki malzemeyi iyi tanımak yemeklerinizde daha başarılı sonuçlar sağlayacaktır.
Şimdi tarife geçelim:)
1 su bardağı zeytinyağı ile küp küp doğranmış soğanlar ve dolmalık fıstıkları kavurmakla işe başlıyoruz. Soğanın çokluğu gözünüzü ürkütmesin, iyice kavrulduktan sonra hacminde azalma olacaktır. Soğanlar sararmaya başlayınca yıkanıp süzülmüş pirinç eklenir ve aynı pirinç pilavında olduğu gibi kavrulma işlemine geçilir. Pirinçler şeffaflaşmaya başlayınca kuş üzümü ve ardından diğer tüm baharatlar eklenir. Bir bardaktan 1 parmak eksik su eklenip suyunu çekene kadar pişirildikten sonra ocaktan alınıp kıyılmış maydanoz eklenir ve kapağı kapalı olarak dinlenmeye bırakılır.
Tencerenin alt kısmına sarmada kullanamayacağınız şekli bozuk veya yırtık olan yapraklar serilir. Soğuyan iç yapraklara ince uzun şekilde sarılıp tencereye dizilir. Sarmaların hizasına kadar soğuk su eklenip, önce orta ateşte kaynatılır, kaynar kaynamaz ise iyice kısık ateşe alınıp pişirilmeye bırakılır.
Pişip pişmediğini anlamanın en pratik yolu ise:) tencereden bir adet sarma alıp biraz soğutup tadına bakmaktır:) Eğer pirinçler diri değilse, pişmişse ve yaprak ağzınızda dağılıyorsa sarmamız pişmiş demektir. İyice soğuduktan sonra ve mümkünse 1 gece bekletildikten sonra servise hazırdır. Aslında hemen hemen tüm zeytinyağlı yemekleri 1 gün önceden hazırlamak daha iyi sonuç verir.
Afiyet olsun...